Množstvo potravín dnes obsahuje rôzne prídavné látky – aditíva. Obvykle sú označené veľkým písmenom „E“, za ktorým nasleduje trojmiestny číselný kód, ktorý je určený pomocou medzinárodného číselného systému. Označovanie aditív na potravinách podlieha prísnym bezpečnostným normám. Na Slovensku je používanie aditív upravené a regulované vyhláškou ministerstva zdravotníctva z roku 2002. Prítomnosť prídavných látok v daných produktoch musí byť vyznačené na obale výrobku, a to vo vzostupnom poradí, podľa toho, v akom množstve sú vo výrobkoch obsiahnuté. Potravinové aditíva môžu mať prírodnú alebo syntetickú podobu. Patria medzi ne rôzne emulgátory, dochucovadlá, enzýmy, farbivá a podobne. Negatívnym dôsledkom používania aditív môže byť napríklad výrobok označený ako „banán v čokoláde“, pričom nemá nič spoločné so skutočným banánom, alebo ovocný nápoj obsahujúci sladkú vodu, aditíva, ktoré dodávajú vôňu, chuť a peknú farbu bez toho, aby obsahoval skutočné ovocie.