Benzoan sodný (E211) je sodná soľ kyseliny benzoovej (benzenkarboxylovej) vo forme bieleho prášku. Dobre sa rozpúšťa vo vode. Používa sa ako konzervant, predovšetkým v kyslom prostredí, kde zabraňuje rozmnožovaní kvasiniek a plesní. Pridáva sa do nealkoholických nápojov (energetické nápoje, kofola bez cukru), do uhoriek v pohári, do kvasenej kapusty, do omáčok a ovocných džúsov, do džemov, do syrov a do ovocných šalátov, do horčice, majonézy a kečupu. Využíva sa aj v kozmetickom priemysle, napr. sa pridáva do zubnej pasty. Pre svoje antikorózne účinky sa používa ako prísada do proti-mrznúcich zmesí. Benzoan sodný sa voľne vyskytuje v prírode, napr. v brusniciach, jablkách a škorici. Pre komerčné účely sa benzoát sodný sa vyrába chemickým procesom neutralizácie kyseliny benzoovej pomocou hydroxidu sodného. Medzi najvýynamnejších prodeucentov patria Holansko, Estónsko, USA a Čína. Medzi hlavné nežiadúce účinky patrí to, že môže poškodzovať štruktúru DNA a tým tak vyvolať niektoré dedičné choroby, ako napr. Parkinsonová choroba. V kombinácii s kyselinou askorbovou, benzoanom draselným a benzoanom sodným sa môže tvoriť benzen, ktorý má karcinogénne účinký. Ďalej existuje aj silné podozrenie, že spôsobuje detskú hyperaktivitu, obzvlášť v kombinácii s inými umelými farbivami. U citlivých ľudí alebo ľudí s chronickou astmou može vyvolať alebo zhoršiť ich príznaky